Afmetingen omslagfoto Facebook en andere FB plaatjes 2019

Afmetingen omslagfoto Facebook en andere FB plaatjes 2019

De Facebook omslagfoto (cover) van pagina’s, profielen en groepen hebben verschillende afmetingen. De ideale formaten voor Facebook plaatjes op een rij.

Hoe ziet jouw zakelijke Facebook-pagina eruit? Voor de uitstraling van je bedrijf is het belangrijk dat de pagina en posts er netjes uitzien…

… op alle apparaten!

De Facebook omslagfoto moet op desktop passen, maar óók op mobiel. En misschien heb je een eigen groep of community. Daarvoor hanteert Facebook weer andere afmetingen.

Tijd dus om de afmetingen van je plaatjes op Facebook aan te passen aan de meest recente inzichten. Zodat jij met een professioneel ogende pagina voor de dag komt

Want Facebook is een belangrijk kanaal voor je blogpromotie. Ook in 2019 zal het grootste deel van jouw doelgroep regelmatig op dit social media platform rondhangen. Dus het is goed om als ondernemer op Facebook zichtbaar te zijn.

Onder andere je Facebook plaatjes bepalen hoe zichtbaar je bent. De afwerking van de plaatjes is onderdeel van je branding. Enne… ik kan me moeilijk voorstellen dat je slonzig wilt overkomen 🙂

Waarom alleen de Facebook afmetingen?

Tja, goede vraag. Ik was begonnen aan een blog met daarin álle afmetingen voor álle kanalen, maar alleen al over Facebook valt genoeg te zeggen (een andere keer zet ik de formaten van andere social media kanalen op een rij).

Facebook dus, want

 1. Zoals gezegd zit een groot deel van de volwassen Nederlanders op Facebook, dus ook een groot deel van jouw doelgroep.
 2. Geen enkel ander kanaal hanteert zoveel verschillende formaten als Facebook. Zo heeft je omslagfoto van je zakelijke pagina andere afmetingen dan die van je persoonlijke profiel, je groepen, evenementen of advertenties.

Soms verandert Facebook de afmetingen plotseling. Dit overzicht is bijgewerkt tot januari 2019. Mocht er een afmeting niet kloppen, laat dan de juiste breedte en hoogte (in pixels) achter in de comments. Zo kunnen we elkaar helpen!

Facebook header: omslagfoto en profielfoto

Let op: deze afmetingen gelden voor je zakelijke omslagfoto op Facebook. Verderop vind je het formaat dat je moet gebruiken voor groepen en evenementen.

Oké dan, je persoonlijke omslagfoto is 851 x 406 pixels 😉

Terug naar je zakelijke pagina. De header bestaat uit je profielfoto, de naam van je pagina en de omslagfoto. Op computer ziet de header van mijn zakelijke FB-pagina er zo uit:

Omslagfoto Facebook (cover): 828 x 475 pixels

Dit zijn de afmetingen die ik sinds een tijdje gebruik. En let op: dit zijn andere getallen dan wat je in de Facebook support vindt.

Hieronder zie je het plaatje dat ik heb gebruikt. De balken boven en onder de omslagfoto zie je op desktop niet, alleen op telefoon. Deze zorgen ervoor dat op alle apparaten de tekst te zien is.

Het zichtbare gedeelte op desktop is 315 pixels hoog. Je hebt dus boven en onder een strook nodig van 80 pixels. Je kan voor je Facebook omslagfoto natuurlijk ook een foto gebruiken – met of zonder tekst – waarvan je de boven- en onderkant gemakkelijk kan missen.

Zelf zo’n Facebook omslagfoto maken

Benodigde tijd: 10 minuten.

Een Facebook omslagfoto maken

 1. Je mag kan deze cover als voorbeeld gebruiken

  Download deze omslagfoto;

 2. Maak in canva.com een template aan

  Voor een Facebook cover die op desktop en mobiel past, houd je 828 x 475 pixels aan;

 3. Plak het voorbeeld in de template

  Upload de voorbeeld omslagfoto. Je ziet, deze past perfect in de template;

 4. Plak jouw afbeelding en tekst er overheen

  Zo, nu weet je waar het zichtbare gedeelte van de Facebook omslagfoto zich bevindt. Plak er je eigen afbeelding, eventuele tekst en balken overheen.

Op mobiel ziet de Facebook header er zo uit. Ik zie nu dat ik iets anders moet verzinnen voor de pijl. Op desktop wijst deze keurig naar de knop ‘registreren’ (om mijn e-book met de blogtips aan te vragen). Op mobiel is het een zielig boogje naar… niks 🙂

Profielfoto Facebook: 180 x 180 pixels

Sinds een paar weken maakt Facebook er een rond plaatje van. Je kan gewoon een vierkant plaatje uploaden, maar check daarna wel of je geen oor mist 🙂

Afmetingen plaatje Facebook post

Ikzelf gebruik voor plaatjes bij Facebook posts: 940 x 788 pixels.

Maar ook vierkante plaatjes verschijnen zonder problemen op je tijdlijn. Ook 1200 x 630 pixels kom je vaak tegen.

Afmetingen plaatje bij gedeelde link

Let op: Als je een link deelt, is het plaatje dat daarbij verschijnt iets kleiner. Want dan komt onder het plaatje de titel en beschrijving van de gedeelde pagina te staan. Houd hier rekening mee als je een aparte afbeelding uploadt voor social shares (je kan dit doen in het 2e tabje van Yoast SEO bijvoorbeeld). Gebruik dan 1200 x 628 pixels.

In het volgende voorbeeld heb ik duidelijk geen rekening gehouden met de afwijkende afmetingen bij een simpel social share. En dan past de tekst dus niet…

Afmetingen thumbnail Facebook video

Als je een video uploadt, kan je kiezen uit een aantal thumbnails die Facebook voor je maakt. Dit is de ‘startafbeelding’ die je ziet als de video nog niet loopt. Je kan ook zelf een thumbnail uploaden. De ideale maat: 470 x 264 pixels (of het dubbele).

Afmetingen afbeelding Facebook advertentie

Dit is de enige plek op Facebook waar je een waarschuwing krijgt als het mis dreigt te gaan. Je plaatje wordt dan afgekeurd en de ideale afmetingen krijg je er op een dienblad bij!

Aanbevolen formaat: 1920 x 1080 pixels.

Een andere reden waarom Facebook de afbeelding voor je advertentie kan afkeuren, is een overvloed aan tekst in het plaatje. Je advertentie mag zo lang zijn als je wilt, maar Facebook geeft de voorkeur aan advertentieafbeeldingen met weinig of geen tekst.

Een advertentie met teveel tekst-overlay (zoals Facebook dat noemt) krijgt minder weergaven. Check met dit hulpmiddel je advertentieafbeelding.

Afmetingen Facebook groep omslagfoto

De ideale afmetingen voor de cover van je groep: 820 x 462 pixels.

Op desktop is de cover van je Facebook groep omslagfoto maar 250 pixels. Zorg dat eventuele tekst in het zichtbare gedeelte komt te staan. Natuurlijk kan je ook werken met stroken boven en onder. Deze moeten dan 106 pixels hoog zijn.

Afmetingen Facebook event cover

Met 1920 x 1080 pixels zit je altijd goed bij evenementen!

Afmetingen Facebook Business Page Story

Dit is de nieuwste functie van Facebook. Nog niet veel bedrijven gebruiken deze functie. Ik ook (nog) niet, maar er zit een flink voordeel aan: de stories verschijnen bovenaan de nieuwsfeed van de Facebook website én app.

Je kan een story rechtstreeks ‘pushen’ vanuit je Instagram bedrijfsprofiel. Dan hoef je je over de afmetingen van de plaatjes niet druk te maken. Maak je een story met je Facebook app of via desktop, gebruik dan liefst plaatjes van 880 x 445 pixels.

 

Volgens mij heb ik hiermee alle soorten afbeeldingen op Facebook gehad… De formaten voor andere social media kanalen later. Succes met jouw eigen Facebook-puzzel!

 

Ook interessant voor je:

Heb je ondernemers in je netwerk die wat kunnen hebben aan deze informatie? Deel dan dit artikel. Je doet er ook mij een groot plezier mee!

45 reacties op “Afmetingen omslagfoto Facebook en andere FB plaatjes 2019

 1. Gerwin schreef:

  Goedemorgen, ik probeer een foto van ons bedrijfspand als profielfoto te zetten op Facebook. Maar elke keer zie ik in het rondje maar de helft. Heeft u hier tips voor? Gr, Gerwin

  1. Jessie schreef:

   Ha Gerwin, blij dat ik je per mail heb kunnen helpen. Ziet er goed uit op jullie Facebook pagina. Het gaat er echt om de juiste afmetingen te gebruiken, in dit geval voor de profielfoto, dus 180 x 180 pixels.

 2. Tea schreef:

  Het leek mij ook leuk om te doen. En dus heb Ik voor de zakelijke banner precies gedaan zoals je het beschreef. Maar de banner is met de maten 828 bij 475 veel te groot. Ik heb de banner zelfs verkleint tot 400, en nog paste het niet. Dus of ik doe iets verkeerd, of er klopt iets niet in de uitleg.

  1. Jessie schreef:

   Ha Tea, ik ga je even mailen. Samen komen we er wel uit. Deze week hebben sommige klanten nog met 828 x 475 een responsive omslagfoto voor Facebook gemaakt. Dus ik denk niet dat het aan de afmetingen ligt.

 3. hippiemeisje schreef:

  Ik ben daar eerlijk gezegd echt niet mee bezig, die foto is een foto die ik ooit getrokken heb en wel bij mijn blog past. Ik heb de indruk dat de mensen me wel vinden en eens ze me volgen ook trouwe volgers zijn. Al geef ik eerlijk toe dat de look ook veel doet, maar iemand die mij echt wil volgen om wat ik schrijf, ligt daar dan ook niet van wakker. Dat merk ik zelf heel hard aan de trouwe volgers die ik in real life ken en eigenlijk zelfs door mijn blog heb leren kennen. Maar goed, ik ben ook geen standaard blogger, denk ik vaak 😉

  1. Jessie schreef:

   Hai hippiemeisje, ik denk ook niet dat iemand er wakker van ligt hoor! Wat ik wel denk: 1) bestaat er zoiets als een standaard blogger? 2) je hebt maar één kans om een (goede) eerste indruk te maken. Dat is de reden dat ik de afmetingen van Facebook toch maar volg 😉 En een responsive omslagfoto maken kost max. een kwartiertje…

 4. ingrid schreef:

  Ik was zo blij toen ik canva ontdekt had. Zo makkelijk en leuk om in te werken!

  1. Jessie schreef:

   Ik ben zelf niet bepaald een designer, maar sinds ik Canva ken, lijken mijn plaatjes ergens op 😉

 5. Rory schreef:

  Ben ik nu de enige? Het duizelt mij eerlijk gezegd 🙂 Ik had geen idee. Ik heb ooit een profielfoto ingesteld en volgens mij gaat dat best goed. Diegene die mijn site host en ook heeft gebouwd, heeft mij veel geholpen. Want je begrijpt uit het bovenstaande: ik ben totaal niet technisch. Ik wil alle aandacht richten op mijn core business (schrijven en fotograferen) en alles wat ‘achter’ de site zit en dus ook alle technische details… Ik heb er zo weinig tijd en geduld voor. Dank voor je artikel. Eentje om terug te lezen op termijn.

  1. Jessie schreef:

   Ha Rory, vooral energie steken in waar je goed in bent. Dat advies zou ik ook geven. Alleen is het handig om, in jouw geval, foto’s op het juiste formaat te kunnen laten zien. Zonder dat er neuzen afvallen, om het maar zo te zeggen. En weet je, Facebook omslagfoto en profielfoto is een kwestie van: set (met behulp van dit artikel) and… forget 🙂 Succes!

 6. Dhini schreef:

  Handig artikel! Een tijdje geleden was ik op zoek naar de afmetingen omslagfoto facebook. Thanks voor het uitleggen en delen.

  1. Jessie schreef:

   Graag gedaan!

 7. Amy schreef:

  Door jouw artikel ben ik even goed naar mijn Facebook pagina gaan kijken, maar ook naar de blog. Ik gebruikte dat tabje van Yoast SEO voor Facebook echt nooit.. maar daar komt nu verandering in!

  1. Jessie schreef:

   Ha, leuk dat je de tips uit de blog meteen hebt kunnen toepassen!

 8. Manon schreef:

  Typisch Facebook met voor elk type FB andere afmetingen, haha. Ik gebruik zelf PicMonkey, zij bieden voor elke social media sites verschillende voorgesneden maten aan.

  1. Jessie schreef:

   Hai Manon, PicMonkey en Canva zijn allebei handige programmaatjes. Maar allebei hebben ze geen template voor een responsive omslagfoto.

 9. Sandra schreef:

  Interessant artikel! Ga me echt eens verdiepen in canva.

 10. Yousra Yasmins schreef:

  Wat een handig artikel! Ik ga er meteen naar kijken of al mijn afbeeldingen wel het juiste formaat zijn! Meestal gebruik ik de canva app, maar ik ga het voor de zekerheid nog even nakijken! Bedankt voor de tip!

  1. Jessie schreef:

   Graag gedaan Yousra!

 11. Bergfamilie schreef:

  Ik ben nog niet bekend met Canva, maar ik moet me hier echt eens in gaan verdiepen…

  1. Jessie schreef:

   Dat verdiepen valt wel mee. Canva werkt heel intuïtief, en ik wed dat je er al snel lol in krijgt!

 12. Maaike | Travelbliss schreef:

  Canva is zo handig om al die afbeeldingen op de juiste formaten te maken.

 13. Janet schreef:

  Handig. Ik zou eigenlijk niet weten hoe responsive mijn header op Facebook nu is. Dat is iets waar ik eigenlijk amper aandacht aan besteed.

  1. Jessie schreef:

   Kwestie van even op je telefoon kijken. Ik heb zelf trouwens de Facebook app niet op mijn telefoon; een vriendin heeft het screenshot van de FB omslagfoto op mobiel gemaakt 😉

 14. Laura schreef:

  Goed om te weten. Duidelijk blog!

 15. Henk schreef:

  Ik steek eigenlijk vooral mijn energie in mijn eigen blog, mijn facebookpagina laat ik eigenlijk beetje versloffen. Toch eens wat meer aandacht besteden. dank voor de tips.

  1. Jessie schreef:

   Ach ja, we moeten prioriteiten stellen… maar je kan via Facebook je blogs wel goed promoten!

 16. Melissa schreef:

  Vriendin die pas mijn logo heeft ontworpen, heeft gezorgd dat hij past als profielfoto maar ook als banner.

  1. Jessie schreef:

   Ook een mooie oplossing!

 17. Nicole Orriëns schreef:

  Ik gebruik nu altijd klakkeloos het formaat dat Canva zegt dat geschikt is voor Pinterest/Facebook etc. Ik vind het lastig dat die platforms soms ineens de regels veranderen…

  1. Jessie schreef:

   Voor plaatjes in Facebook posts kan je ook prima Canva volgen. Maar voor de Facebook omslagfoto is de template van Canva niet geschikt; nou ja, niet als je een responsive design wil. En verder dan omslagfoto en plaatje voor post gaat Canva niet, terwijl FB zelf nog talloze andere formaten heeft.

 18. ingrid schreef:

  wat een handig artikel. soms wordt je gek van al die verschillende afmetingen

  1. Jessie schreef:

   Fijn dat je er wat aan hebt Ingrid, succes!

 19. Jouvence.nl schreef:

  Wat een fijne en handige uitleg heb je gemaakt! Ziet er goed uit.

 20. karin schreef:

  Dank je wel! Dit stond nog op mijn lijstje om aan te passen. De afmetingen komen handig van pas!

  1. Jessie schreef:

   Ha, leuk dat dit artikel op het juiste moment komt voor je!

 21. Janneke schreef:

  Handige tip met die stroken boven en onder voor mobiel. Ga ik ook doen. Dank.

  1. Jessie schreef:

   Succes, maak er iets moois van 😉

 22. Xarifa schreef:

  Handig artikel! Dankjewel voor alle afmetingen. Groetjes Xarifa

 23. Sherry schreef:

  Wat een handige blog. Ik ga er zeker naar kijken.

  1. Jessie schreef:

   Graag gedaan en succes!

 24. Linda schreef:

  Handig! Ik ga er binnenkort even naar kijken. 😀

  1. Jessie schreef:

   Succes ermee!

 25. Balou schreef:

  Facebook is inderdaad goed en belangrijk voor het promoten van de blogs! Thanks voor de tips😃

  1. Jessie schreef:

   Helemaal mee eens. En dan wil je wel dat je pagina en posts er een beetje netjes uitzien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

​Wil jij blogs schrijven waarmee je hoger in Google komt?

Share
Tweet
Share
Pin